De Aboriginal-cultuur is rijk, diepgeworteld en uiterst fascinerend. Hier leest u hoe u zich kunt onderdompelen in zijn magie

Sample kwaliteit bush tucker

Aboriginal chef omschrijft zijn passies als “lekker eten, oude cultuur en prachtig land”. Alle drie de elementen ondersteunen de activiteiten die hij aanbiedt in de regio Alice Springs, met opties variërend van diners bij het kampvuur in de West MacDonnell Ranges tot negendaagse avonturen door het Red Centre.

Bob, de zoon van een gerenommeerde aquarelkunstenaar, gebruikt traditionele bushingrediënten zoals citroenmirte en wattles naast lokaal vlees zoals emoe en kangoeroe. Bob’s langere tochten nemen verplichte bezienswaardigheden zoals Uluru en Kata Tjuta in zich en geven de kans om te overnachten in ‘swags’ (bivvy bags) en te verblijven in hutten en hotels. Het is ook mogelijk om een ​​4WD-dagtour te maken van Alice naar Bob’s thuisland, de spectaculaire Rainbow Valley.

Ga naar een inheems festival

Er worden elk jaar tal van Aboriginal-festivals gehouden in het territorium, variërend in grootte van rustige bijeenkomsten tot grootschalige muzikale vieringen.

De bekendste is Garma, een enorm populair vierdaags evenement op het schiereiland Gove, maar voor een echt uitbundige gelegenheid ga je naar het Walking With Spirits Festival, dat in juli in het zuidwesten van Arnhem Land wordt gehouden door de Wugularr-gemeenschap. Het richt zich op het delen van verhalen, muziek, liedjes en dans en vindt plaats in een meeslepende setting aan het water.

Andere jaarlijkse festivals om op te letten zijn Yugul Mangi, een gratis driedaagse bijeenkomst op een afgelegen plek langs de Roper Highway, en Barunga, die elk jaar in juni wordt gehouden op ongeveer 80 km ten zuidoosten van Katherine. Merk op dat de meeste evenementen alcoholvrij zijn.

Bekijk de Aussie-regels op de Tiwi-eilanden

De Tiwi-eilanden liggen 80 km uit de kust van Darwin en bestaan ​​uit twee bijna-samengevoegde eilanden – Bathurst en het grotere Melville – die beide de thuisbasis zijn van de Tiwi-mensen zelf. De lokale bevolking staat bekend om hun unieke kunst en kunstnijverheid (je zult veel gebeeldhouwd, geschilderd ijzerhout zien) maar nog beroemder is hun liefde voor Aussie Rules voetbal.

De lokale club, de Tiwi Bombers, was het eerste volledig Aboriginal-team dat deelnam aan een grote competitie en speelt nog steeds in de semi-professionele Northern Territory Football League – twee van zijn voormalige spelers zijn zelfs verschenen in de AFL gepast. Speciale veerdiensten vertrekken vanuit Darwin om samen te vallen met thuiswedstrijden. Het seizoen loopt van oktober tot februari.

Vaar over de East Alligator River

Er zijn talloze riviercruises om uit te kiezen in en rond Kakadu, maar voor reizigers die op zoek zijn naar Aboriginal inzicht is de Guluyambi Culturele Cruise, georganiseerd door Kakadu Cultural Tours, de beste keuze.

Het schip wordt aangevoerd door een inheemse gids langs de zachte East Alligator River (onlogisch gezien zijn er nooit alligators op de rivier geweest – je zult waarschijnlijk wel zoutwaterkrokodillen zien) en kun je kort uitstappen in Arnhem Land, waar je leer onder meer hoe je een traditionele speer moet gooien. Het is een professionele operatie en deelt interessante feiten over een trotse oude cultuur die van nature raadselachtig blijft.