Van het aanwakkeren van je smaakpapillen in Portugal tot het spetteren in Fiji en het afdrijven van de ijsschotsen van Antarctica, vind je zeebenen op deze epische waterige avonturen …

1: Wind rivieren af ​​op een woonboot in Kerala, India

De verlokkingen van de labyrintische binnenwateren van Kerala zijn niet alleen schilderachtig, hoewel het een echte vreugde is om langs tuimelende rijstvelden, kwetterende vogelreservaten en dikke mangroven te zweven. Het gaat meer om hoe je ze ziet, en Kerala is het land van langzaam reizen. De meeste bezoekers gaan naar de grachten van Alleppey (Alappuzha) in drijvende kettuvallam, omgebouwde schepen die ooit werden gebruikt om rijst en kruiden uit de graanschuur van Zuid-India te halen. Die tijden zijn echter allang voorbij. Tegenwoordig is de ‘boot met knopen’ (zo genoemd omdat het frame samengehouden wordt met kokos touw in plaats van spijkers) volledig gereserveerd voor reizigers die willen vertragen.

Dwaal door het grote meer van Vembanad, langs wateren die zijn geclusterd met eilanddorpen naar de koloniale straten van Cochin (Kochi). Kajakken op uitstapjes (woonboten houden vast aan de grote binnenwateren) en een bezoek aan het land aan de tijgers van Periyar NP zijn de moeite waard, maar er gaat niets boven elegant in een rustig tempo langs deze met jungle omzoomde binnenwateren slenteren.

2: Maak een duik in de Filippijnen

Gezien het aantal van ongeveer 7.000 eilanden in de Filippijnen, volgen cruises hier zelden één vaste route. Er is één ding dat de meeste routes gemeen hebben: Palawan. De meest dunbevolkte provincie van het land druppelt helemaal door tot Borneo en vormt een uitgestrekte, fonkelende archipel van witte zandeilanden tussen de Sulu- en de Zuid-Chinese zee, als dobbelstenen verspreid over blauw fluweel. Puerto Princesa is doorgaans de eerste aanloophaven; hier ademen ondergrondse rivieren, vuurvlieg flikkerende bossen en verzonken lagunes door de jungle en het kalkstenen binnenland.

Maar het is offshore, te midden van het heldere water van Honda Bay, waar bezoekers een vleugje magie kunnen ontdekken te midden van de kleine eilandjes, oogverblindende riffen en kleurrijk zeeleven – Starfish Island heeft een goede naam en verschijnt voor de hele wereld als een sterrenstelsel dat op de aarde viel . Dolfijnentours (april-oktober) brengen de natuur – en de vreemde walvishaai – van dichtbij, terwijl de meeste trips tussenstops maken in Coron, een van de wrakduikhoofdsteden ter wereld, en de oerwouden van Sarawak, Borneo, onderweg naar Manilla.

3: Ontdek oude geschiedenis langs de rivier de Nijl, Egypte

Kijken naar de voorbijgaande eeuwen is wat de Nijl onmisbaar maakt. Bovendien, aangezien bezoekers langzaam terug naar Egypte druppelen (toeristenaantallen stegen met 170% in 2017 en nog steeds minder dan een derde van tien jaar geleden), is dit nu een ideaal moment om het te zien. Het land heeft de afgelopen jaren mogelijk met veel problemen te maken gehad, maar de Nijlvallei heeft er veel van vermeden, en de oude tempels (Karnak, Kom Ombo, Edfu) en oogverblindende necropolen (Vallei der Koningen) blijven tijdloze bezienswaardigheden die elke waardig zijn uitgebreide reis.

‘Lange Nijl’-cruises (880 km) lopen tussen Caïro en Aswan, maar de meeste reizen ploegen de bovenloop van de rivier vanuit Luxor, waar de farao’s vochten om hun voorouders en stoomschepen te besteden, dahabeya (woonboten met enorme zeilen) en traditionele felucca (kleiner zeilboten waar je vaak aan dek slaapt) nog steeds een deel van het water. Aswan Dam is een natuurlijk eindpunt, maar daar kun je ook boten ruilen voor een vierdaags retourzeil op Lake Nasser, dat je helemaal naar Abu Simbel brengt, een paar enorme 13e-eeuwse BC-tempels nabij de Soedanese grens.