Meer dan 10.000 stappen per dag lopen wordt geassocieerd met een hoger hersenvolume.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat fysieke activiteit neuroprotectieve voordelen heeft. Talloze studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig sporten, vaker het hersenvolume van de grijze stof en de integriteit van de witte stof gedurende hun hele levensduur behouden. (Zie hier, hier, hier en hier.) Bovendien kan lichamelijk actief blijven naarmate we ouder worden, helpen om het ontstaan ​​van dementie en cognitieve achteruitgang te voorkomen.

Dat gezegd hebbende, blijft de vraag van een miljoen dollar: wat is de optimale “dosis” (intensiteit × duur) van wekelijkse fysieke activiteit die nodig is om gezonde hersenveroudering te bevorderen en iemands risico op dementie te verminderen?

Om deze vraag te beantwoorden, analyseerde een team van onderzoekers verbonden aan de Boston University School of Medicine (BUSM) en de Framingham Heart Study gegevens van 2.354 deelnemers uit de gemeenschap die ermee instemden om hun totale stappen per dag te lopen – samen met de intensiteit en duur van dagelijks wandelen (bijv. losse wandelingen versus stevige wandelingen) – bewaakt over een periode van vier jaar. Deelnemers kwamen ook overeen om een ​​MRI te ondergaan om het totale hersenvolume (TCBV) te meten.

Volgens de auteurs was het doel van deze studie “om de associatie tussen totale stappen per dag en totale dosis (intensiteit × duur) van fysieke activiteit (PA) te beoordelen met hersenvolumes op magnetische resonantie beeldvorming (MRI) tussen Framingham Heart Study deelnemers.”

Na meer dan drie jaar te hebben gekamd door een groot aantal gegevens, werden deze bevindingen vandaag gepubliceerd door JAMA Network Open in een paper ‘Association of Accelerometer-Measured Light-Intensity Physical Activity With Brain Volume’. De belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat het lopen van 10.000 of meer stappen per dag geassocieerd was met hogere totale hersenvolumes in vergelijking met deelnemers die minder dan 5.000 stappen per dag liepen.