Een sapreiniging is een soort dieet waarbij alleen sappen van groenten en fruit worden geconsumeerd om af te vallen en het lichaam te ontgiften. Omdat deze reinigingen beperkend zijn in termen van voedselgroepen en calorieën, staan ​​veel mensen sceptisch tegenover hun mogelijke voordelen.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillen zijn tussen sap maken en blenden:

Sap maken houdt in dat de sappen uit fruit en groenten worden geperst en van de pulp worden gescheiden.

Bij het mengen worden alle eetbare delen van fruit en groenten gemengd, inclusief de pulp of het vezelige deel.

Dit artikel bespreekt de mogelijke risico’s en voordelen van sapreinigingen en legt uit hoe u dit kunt doen.

Potentiële voordelen

Sapreiniging houdt meestal in dat je alleen sap consumeert voor een bepaalde periode, die meestal varieert van 3 tot 10 dagen. De voorstanders van sap zeggen dat het mensen veel voordelen biedt, waaronder de volgende:

Groenten en fruit bevatten veel vitamines en mineralen. Het drinken van sappen kan extra voedingsstoffen in het lichaam introduceren om de algehele gezondheid te verbeteren. Sappen zijn rijk aan ontstekingsremmende stoffen die het immuunsysteem kunnen stimuleren en een persoon kunnen helpen zich energieker te voelen.

De makers van veel sapplannen brengen het vermogen van hun sappen op de markt om gifstoffen uit het lichaam te spoelen, hoewel ze zelden aangeven welke gifstoffen de sappen verwijderen. Sappen kunnen de spijsvertering helpen verbeteren door gezonde enzymen te introduceren die de darm efficiënter laten werken. De meeste van deze potentiële voordelen zijn echter anekdotisch, wat betekent dat ze geen wetenschappelijk bewijs hebben om ze te ondersteunen.

Potentiële risico’s

Artsen hebben verschillende risico’s van sapreiniging geïdentificeerd, waaronder de volgende:

Het drinken van grote hoeveelheden sap kan schadelijk zijn voor mensen met nieraandoeningen.

Bepaalde soorten sap bevatten oxalaat, een zuur dat kan bijdragen aan nierstenen en andere nierproblemen.

Reinigingsdiëten bevatten meestal weinig calorieën. Een verminderde calorie-inname kan leiden tot tijdelijk gewichtsverlies, maar deze verandering is zelden langdurig.

Als een persoon sappen gebruikt die ongepasteuriseerd zijn of geen andere behandeling hebben ondergaan om bacteriën te verwijderen, lopen ze een groter risico op ziekte. Dit geldt met name voor zeer jonge en oudere mensen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Als een sapreiniging laxeermiddelen of andere methoden voor darmstimulatie bevat, kan een persoon te veel voedingsstoffen in zijn ontlasting verliezen. Dit kan leiden tot uitdroging en verstoorde elektrolyten.

Het consumeren van een onvoldoende aantal calorieën kan ertoe leiden dat iemand symptomen krijgt die verband houden met een lage bloedsuikerspiegel omdat het lichaam niet genoeg energie heeft.

Voorbeelden van deze symptomen zijn flauwvallen, zwakte, uitdroging, hoofdpijn en honger.

Een persoon moet ook op zijn hoede zijn voor voorverpakte sapreinigingen die significante resultaten beloven, zoals het omkeren van ziekten of het bieden van dramatische gezondheidsvoordelen. Er is meestal een gebrek aan onderzoek om deze beweringen te ondersteunen.