Je hebt deze vier mentale bronnen nodig voor je ‘psychologische portfolio’.

Omdat veel mensen ouderdom zien als een sombere tijd van het leven, kan het moeilijk zijn om je te bedenken dat de latere jaren echt de ‘gouden jaren’ zijn. Ouderdomsexpert Laura Carstensen schrijft in A Long Bright Future: ‘Onderzoek toont steeds weer aan dat de meeste ouderen gelukkiger zijn dan de twintigers die verondersteld worden in de bloei van hun leven te zijn. 65-plussers hebben de meest stabiele en optimistische kijk van alle volwassenen. ‘

Maar het lijdt geen twijfel dat ouder worden ook moeilijke keuzes en uitdagingen met zich meebrengt. Welke mentale attitudes kunnen u helpen bij het navigeren door de typische overgangen van veroudering en door de onvermijdelijke verliezen die gepaard gaan met ouder worden?

Je psychologische portfolio.

Wat een geweldige manier om na te denken over alle nuttige attitudes en mentale gewoonten die je tijdens je leven hebt opgedaan! In deze blogpost stel ik manieren voor om dat psychologische portfolio te versterken. Naast identiteit, relaties en doel zal ik nog een hulpmiddel beschrijven dat de drie andere kan versterken en op zichzelf al voldoening kan geven: de zelfzorgmentaliteit.

Het kennen van uw identiteit en doel, het waarderen van uw belangrijkste relaties en het sterk blijven voor zelfzorg zijn op elke leeftijd belangrijk. Voor ‘oudsten’ kunnen deze denkwijzen een bijzondere prominente plaats innemen wanneer enorme veranderingen in het beroepsleven, zoals pensionering, en persoonlijk leven, zoals de dood van een echtgenoot, allemaal tegelijk kunnen plaatsvinden.

Identiteit

Je identiteit is wie je bent – je evoluerende zelfgevoel dat je altijd bij je draagt. Schlossberg beschrijft het verder als “wat je doet, je persoonlijkheidskenmerken en zelfs hoe je de wereld ziet”.

Zoals veel mensen in onze samenleving, zul je merken dat je zelfgevoel nauw verbonden is met je werkidentiteit. Wie ben je als je geen ‘dokter, advocaat, koopman, chef’ bent? Als u met pensioen bent, hoe reageert u dan wanneer anderen vragen: ‘En wat doet u?’

Relaties

Een kennis merkte ooit tegen een goede vriend van mij op dat ze het geluk had zulke geweldige en blijvende vriendschappen te hebben. Ze antwoordde: ‘Geluk heeft er niets mee te maken.’

Met andere woorden, als u goede relaties wilt, moet u een weloverwogen beslissing nemen om contact op te nemen met anderen en op de een of andere manier contact te maken – persoonlijk, via wenskaarten of met videogesprekken.