Veel gamingheadsets en geluidskaarten worden geleverd met een “virtuele surround” -functie, die tot doel heeft een nauwkeuriger gevoel van ruimte te geven aan uw gamingaudio. Als u echter niet zeker weet of de functie de moeite waard is, zijn er virtuele surround-apps die de functie gratis of voor een kleine prijs aan uw huidige hoofdtelefoon zullen toevoegen.

Sommigen zouden zelfs beweren dat de software-oplossingen die in Windows zijn ingebouwd, beter zijn dan die welke bij veel gaming-headsets worden geleverd – wat overeenkomt met mijn ervaring. Ik ben nooit een grote fan geweest van de virtuele surround die bij de meeste hoofdtelefoons wordt geleverd, maar ik geniet liever van enkele van de alternatieve opties. En hoewel veel games al goed werk leveren door directionaliteit te bieden via stereogeluid, vooral op goede hoofdtelefoons met open achterkant, heeft Microsoft game-ontwikkelaars enkele handige tools gegeven in zijn nieuwe Spatial Sound-functie.

Houd er rekening mee dat ieders oren en voorkeuren verschillend zijn, en de hoofdgerelateerde algoritmen voor overdrachtsfuncties die deze tools gebruiken om het geluid uit te breiden, kunnen voor sommige mensen beter werken dan voor andere. Gelukkig kunt u de meeste van deze opties gratis of op proef proberen om te evalueren of ze de ervaring voor u verbeteren.

Controleer de opties die in uw games zijn ingebouwd

Sommige games hebben mogelijk al een soort ingebouwde surroundverwerking. Overwatch heeft bijvoorbeeld een Dolby Atmos voor hoofdtelefoonoptie in het menu Geluid. Zet dat gewoon aan en de game doet alle virtuele surroundverwerking voor je; u hoeft niets te downloaden of te installeren. Probeer de game ermee aan en uit om te zien welke je voorkeur heeft.

Counter-Strike: Global Offensive heeft zijn eigen 3D-audio die wordt aanbevolen om ingeschakeld te blijven, terwijl andere nabewerking is uitgeschakeld (hoewel je het zeker kunt uitschakelen als je de voorkeur geeft aan een andere oplossing). Controleer dus de instellingen van je game en kijk wat hij te bieden heeft – dit is niet zo gebruikelijk, maar voor sommige games is dit misschien alles wat je nodig hebt.

Windows-sonische hoofdtelefoon

In 2017 introduceerde Microsoft een nieuwe functie voor Windows genaamd Spatial Sound, waarmee verschillende programma’s rechtstreeks kunnen communiceren met de audiostream in Windows en virtuele surround sound voor hoofdtelefoons kunnen toevoegen. Sommige programma’s en games zijn speciaal ontworpen om met Spatial Sound te werken.

Maar zelfs als een bepaald spel er niet voor is ontworpen, kan de Spatial Sound-functie een stereosignaal “opschalen” om surround-effecten te leveren via je hoofdtelefoon. Vermoedelijk klinken games die zijn ontworpen om te werken met Spatial Sound beter dan niet-ondersteunde upscaled games, maar het is goed om te weten dat je het overal mee kunt gebruiken.

Windows Sonic voor hoofdtelefoons is de eigen versie van Microsoft van dit ruimtelijke geluid en wordt gratis meegeleverd met Windows 10. Probeer het wanneer u een film kijkt of een game speelt door met de rechtermuisknop op het geluidspictogram in uw systeemvak te klikken en Ruimtelijk geluid te kiezen> Windows Sonic voor Hoofdtelefoon.